Na jakich zasadach będą działały stoki narciarskie w sezonie zimowym 2020/2021?
Podróż | Krzysztof Szymański | 26-11-2020

Na jakich zasadach będą działały stoki narciarskie w sezonie zimowym 2020/2021?

Wiele osób z niecierpliwością czekało na decyzje w sprawie funkcjonowania stoków narciarskich w sezonie zimowym 2020/2021. Informacje w tej sprawie ogłosił minister rozwoju Jarosław Gowin. Na jakich zasadach będą działały ośrodki narciarskie w czasach pandemii koronawirusa? Oto najważniejsze wytyczne.

Zasady, na jakich będą otwarte stoki narciarskie.

Jeżeli w najbliższym czasie wybieramy się na stok pamiętajmy, że taka wizyta będzie przebiegała na zasadach zaostrzonego rygoru sanitarnego. Ten sezon narciarski będzie z całą pewnością inny niż zwykle. Czego możemy się, więc spodziewać? Przede wszystkim będziemy zobowiązani do zachowania odpowiedniego dystansu, zasłaniania nosa i ust. Ponadto sprzęt i urządzenia będą o wiele częściej dezynfekowane. Należy podkreślić, że konkretne obostrzenia będą uzależnione od tego, na jakim etapie będzie się obecnie znajdował nasz kraj. Najbardziej rygorystyczne obostrzenia będą obowiązywały podczas tak zwanego „etapu odpowiedzialności”. Wówczas to na terenie danego ośrodku narciarskiego czy też stacji narciarskiej będzie mogła znajdować się, oczywiście oprócz obsługi, maksymalnie 1 osoba na 100 m2 powierzchni danego obiektu. Strefy gastronomiczne w tym czasie będą zamknięte.

Na jakich zasadach będą działały stoki narciarskie w sezonie zimowym 2020/2021?

Wytyczne dla ośrodków narciarskich w czasie trwania „etapu stabilizacji”.

Jeżeli zaś chodzi o tak zwany „etap stabilizacji” tutaj sytuacja uzależniona będzie od tego, w jakiej strefie aktualnie będzie znajdowała się dana miejscowość. I tak np. w strefie czerwonej nadal na terenie ośrodka będzie mogła przebywać wyłącznie 1 osoba na 100m2 powierzchni ośrodka dostępnej dla użytkowników z wyłączeniem obsługi, w strefie żółtej 1 osoba na 75 m2 tejże powierzchni, a w strefie zielonej 1 osoba na 50 m2. Jeżeli zaś chodzi o informacje na temat funkcjonowania hotelów i punktów gastronomicznych to na obecną chwilę nie ma jeszcze konkretnych wytycznych. Wszystko będzie, bowiem zależało od tego, w jaki sposób będzie przedstawiać się sytuacja epidemiczna w danym miejscu. Jak można się spodziewać funkcjonowanie barów, hoteli i restauracji zapewne również zostanie uzależnione od koloru danej strefy.