Z pewnością każdy z nas w swoim życiu słyszał o najpopularniejszym składniku azjatyckiej kuchni, którym jest oczywiście sos sojowy. W dzisiejszych czasach ten składnik można kupić w praktycznie każdym supermarkecie na całym świecie. Wszystko dlatego, że jego zastosowanie jest naprawdę uniwersalne, gdy można go dodawać do wielu różnych tradycyjnych potraw?
Czym dokładnie jest sos sojowy?
Oczywiście z pewnością wiele osób zastanawia się, czym dokładnie jest sos sojowy. Po raz pierwszy jego recepty opracowywano w starożytnych czasach. Obecnie znana nam forma tego składnika została ustalona już w XVI wieku. Łatwo więc zauważyć, że ten produkt posiada naprawdę długą historię. Podstawę sosu sojowego stanowi sfermentowana soja oraz pszenica. Niejednokrotnie dodaje się tutaj również wodę oraz sól. Sos sojowy charakteryzuje się wyrazistością, a dodanie go do potraw nadaje im wyraźnego smaku umami. Zdarzają się jednak takie odmiany sosu, gdzie nie dodaje się w ogóle ziaren zbożowych. W związku z tym mogą być wykorzystywane w dietach bezglutenowych.
Rodzaje sosu sojowego
W dzisiejszych czasach na rynku można znaleźć wiele różnych odmian sosu sojowego. Ten składnik bez najmniejszych problemów można zakupić w większości supermarketów na terenie całej Polski. Sos sojowy ciemny charakteryzuje się dużą gęstością oraz słonym smakiem. Najczęściej wykorzystuje się go do tworzenia różnego rodzaju marynat mięsa, które następnie zostanie poddane pieczeniu, smażeniu czy też grillowaniu. Kolejną odmianą tego składniku jest sos sojowy jasny. Charakteryzuje się dużo łagodniejszym smakiem, w związku z tym wykorzystywany jest dużo rzadziej. Idealnie sprawdza się jako dodatek do gotowych dań. Można go również stosować do delikatnych odmian ryb oraz mięsa. Dzięki wykorzystaniu tej odmiany do zup oraz warzywnych sosów można zyskać wyrazistość, jednak z zachowaniem smaku pozostałych składników. Jak widać, sos sojowy posiada naprawdę wiele różnych zastosowań. Można go dodawać do różnego rodzaju mięs, ryb, zup czy nawet warzyw. Dzięki jego zastosowaniu z pewnością uzyska się wyrazisty smak.