Kraków - kulinarna odsłona Małopolski

Jedzonko

29-10-2021

Odwiedzając Kraków należy zadbać zarówno o rozrywkę, jak i podniebienie, z pewnością warto skosztować obwarzanka, zapiekanki z Kazimierza i lodów ze Starowiślańskiej. Są to charakterystyczne smaki, o których nie można zapomnieć. Mówiąc o jedzeniu po krakowsku ma się przede wszystkim na myśli szczególną sytość. Kraków ma w kwestii kulinariów wiele do zaoferowania, każdy powinien się o tym samodzielnie przekonać.

Kraków - kulinarna odsłona Małopolski

Nawiązania do Galicji

Kuchnia małopolska jest przede wszystkim w dużej części nawiązaniem do Galicji, czyli terenów dawnych Austro-Węgier. Dlatego z pewnością większość mieszkańców Krakowa i najbliższych okolic zajadało się salcesonem oraz kiełbasą krakowską. Nie mniejszą popularnością cieszą się i cieszyły słodkości w postaciach sernika krakowskiego, czy pischingera przekładanego masą z czekolady. Oczywiście są to rzeczy słodkie i zawierające w sobie mnóstwo kalorii, jednak trudno oprzeć się wszystkim walorom smakowym. Są one dostępne w krakowskich restauracjach oraz cukierniach, oczywiście zawsze można spróbować wykonać takie desery samodzielnie. O dużym wpływie tradycji Galicji na kuchnię krakowską mówi również portal https://krakowculture.pl/dziedziny/gastronomia/. Tereny te słynęły między innymi z hodowli owiec i bydła, dlatego czymś normalnym było wytwarzanie wykwintnych mięs i serów. Dostawcy i producenci wszystkich przypraw, składników gromadzili się na placu targowym – Stary Kleparz – obecnie obiekt również prężnie funkcjonuje. Po produkty o wyjątkowym smaku przyjeżdżają ludzie z dalszych okolic Krakowa.

Słynne potrawy w Krakowie

Maczanka krakowska to doskonały przykład specjału wywodzącego się ze stolicy Małopolski, powstaje z dokładnie dobranej wieprzowiny, wzbogaca się ją pieczywem z sosem kminkowym, który jest bardzo popularny. Zgodnie z tradycyjną recepturą sekret wyjątkowego smaku tkwi w idealnej bułce kajzerce, karczek może być pokrojony w plastry lub kawałki o nieregularnych kształtach. Potrawę, którą uznaje się za „prababkę” burgera można zamówić w niemal każdej restauracji, nic nie stoi na przeszkodzie, aby wykonać ją we własnej kuchni. Niezależnie od tego taki posiłek jest niemałą gratką dla typowych mięsożerców, trudno się jej oprzeć. Kolejnym kulinarnym symbolem Krakowa jest niewątpliwie obwarzanek, wypiekany koniecznie na podstawie tradycyjnej receptury. Dzięki niej osiąga się najważniejsze jego cechy – chrupki wierzch i miękki, puszysty środek. Tradycja wypieku obwarzanków w Krakowie ma już ponad 600 lat, przez ten czas powstało wiele wersji smakołyku, tak naprawdę różnią się one od siebie zastosowanymi posypkami. Można w tym przypadku wykorzystać mak, czarnuszkę, sól, sezam, a nawet ser – każda kombinacja będzie odpowiednia. Popularny jest ponadto chleb prądnicki, na którego przepis sporządzono w oparciu o zapiski literackie i wspomnienia mieszkańców dzielnicy Prądnik. Na koniec nie można zapomnieć oczywiście o zapiekankach z Kazimierza, o których krążą nawet legendy, dzięki różnorodnym dodatkom osiąga się zupełnie inne smaki całości. Co ciekawe, znajdą one zwolenników nawet wśród osób, które nie lubiły dotychczas takich przekąsek.

Podobne artykuły