Szybki i prosty przepis na schab duszony w warzywach
Jedzonko | Beata Janiak | 29-10-2019

Szybki i prosty przepis na schab duszony w warzywach

Schab to jeden z najpopularniejszych rodzajów mięsa, które regularnie gości na polskich stołach. Najczęściej sięgamy po niego pod postacią kotletów schabowych, warto jednak wiedzieć, że schab możemy przygotować także na wiele innych, nie mniej smacznych sposobów. Jednym z nich jest schab duszony w warzywach, które doskonale sprawdzi się na obiad dla całej rodziny. Jak prawidłowo przygotować to smaczne i sycące danie?

Jak wybrać odpowiedni kawałek mięsa na schab duszony w warzywach?

Sukces dań przygotowywanych na bazie schabu zależy nie tylko od przepisu i poziomu naszych zdolności kulinarnych, ale przede wszystkim od wyboru odpowiedniego kawałka mięsa. Schab jest bowiem dość wymagającym rodzajem mięsa, którego wyborowi warto poświęcić nieco czasu i uwagi. Sięgając po dobrej jakości kawałek mięsa będziemy mieli zawsze pewność, że schab wyjdzie nam soczysty i smaczny.

Podczas wizyty w sklepie już na wstępnie należy odrzucić wszystkie zbyt chude kawałki schabu. Tłuszczyk jest bowiem niezbędny, aby mięso po upieczeniu lub ugotowaniu było soczyste i miękkie w środku. Warto zwrócić także uwagę na to, czy wybrany przez nas fragment nie posiada zbyt dużej ilości widocznych ścięgien. Najlepszym wyborem będzie kawałek schabu z ładnie przerośniętym tłuszczykiem tworzącym marmurkowy wzorek. Jeśli mamy możliwość, kupujmy schab w jednym kawałku. Gotowe, zapakowane w sklepie mięso pokrojone w plastry zazwyczaj z wierzchu ładnie się prezentuje, natomiast pod spodem ukrywają się znacznie gorsze jego fragmenty.

Szybki i prosty przepis na schab duszony w warzywach

Sprawdzony przepis na schab duszony w warzywach

Schab duszony w warzywach to doskonała propozycja dania obiadowego dla całej rodzony. Soczyste mięso podawane w towarzystwie gotowanych warzyw i sosu czosnkowo-cebulowego przypadnie do gustu każdej osobie, w tym także tym domownikom, którzy najchętniej sięgają po zdrowe i pożywne dania. Schab duszony w warzywach możemy także wykorzystać jako główne danie na rodzinne uroczystości, które z pewnością nas nie zawiedzie. Jak je prawidłowo przygotować?

Do przygotowania schabu duszonego w warzywach będziemy potrzebowali 600 g schabu bez kości, 450 g ziemniaków, po 1 szt. papryki czerwonej i zielonej, 5 szt. marchwi, 1 cebuli, wybranych przypraw (sól, pieprz, tymianek) i po 2 łyżce oleju i masła. W pierwszej kolejności należy przygotować warzywa, które obieramy ze skórki i kroimy na drobne fragmenty. Następnie starannie myjemy schab, kroimy go na plastry oraz osuszamy z nadmiaru wody. Mięso smarujemy z wierzchu sosem czosnkowo-cebulowym i doprawiamy przyprawami. Przykrywamy folią spożywczą i umieszczamy w lodówce na 3 godziny lub całą noc.

Następnego dnia na patelni smażymy mięso, dolewamy do niego 300 ml wody i gotujemy przez ok. 30 min. pod przykryciem. Do podgotowanego mięsa następnie dodajemy warzywa (wszystkie oprócz papryki) i dusimy całość przez kolejne 15 min. Na samym końcu dokładamy paprykę i gotujemy do czasu, aż wszystkie warzywa będą miękkie. Na samym końcu doprawiamy całe danie masłem. Gotowy schab duszony w warzywach podajemy polany sosem z warzywami, które pozostały w garnku.