Naturalnie znaczy zdrowo
Zdrowie | Zofia Przała | 16-11-2019

Naturalnie znaczy zdrowo

Czasami poszukujemy zbyt dalekich rozwiązań czy sposobów dbania o własne zdrowie. Wystarczy sięgnąć ku temu, co natura nam daje i z tych prostych produktów tworzyć dania, które pozytywnie wpływają na nasze samopoczucie.

Zdrowotne warzywa

Przykładem takiego produktu jest burak. Posiada on świetne właściwości, jako antyoksydant oraz zapobiega nowotworom. Najlepiej wykorzystać go jako zakwas, bo wówczas posiada więcej właściwości. Bardzo dobrze wpływa na układ krwionośny, pomocny jest w trakcie walki z niedokrwistością. Warto sięgać po niego w trakcie przeziębień, złego samopoczucia i anemii. Bardzo dobrze wpływa na organizm po kuracji antybiotykowej. Osobom o podwyższonym poziomie cholesterolu również jak najbardziej zalecany. Innym naturalnym lekarstwem jest woda z cytryną, która korzystnie wpływa na układ pokarmowy, oczyszcza organizm z toksyn, zmniejsza poziom cholesterolu, pomocny w przypadku nadciśnienia. Jest także antybakteryjny, co powoduje, że zapobiega wirusom oraz wzmacnia odporność. Bogata w witaminę C, B, wapń, żelazno, magnez, pektyny, bioflawonidy, potas oraz błonnik. Natka pietruszki jest źródłem wapnia, magnezu i potasu. Ma dobry wpływ na krążenie oraz przeciwdziała anemii i usuwa toksyny z organizmu. Polecana kobietom w trakcie bóli menstruacyjnych, ponieważ ma działanie rozkurczowe. Wyposażona w witaminę A, która pozytywnie wpływa na wzrok w trakcie zmroku oraz witaminę C, która wpływa na zwiększenie odporności. Polecana także w przypadku chorób pęcherza, prostaty i nerek.

Naturalnie znaczy zdrowo

Zdrowotne owoce

Czarna malina jest przykładem owocu, który dobrze wpływa na zdrowie. Jest bogata w antyoksydanty. Pomocna w trakcie leczenia nadciśnienia i cukrzycy. Zapobiega nowotworom przełyku, jelita grubego i jamy ustnej. Innym owocem pozytywnie wpływającym jest gruszka. Zmniejsza ona prawdopodobieństwo zachorowania na nadwagę. Badania przeprowadzone w Stanach Zjednoczonych pokazały, że codzienne spożywanie jendej gruszki obniża ryzyko nadwagi o 35%. Zawiera w sobie witaminę C, błonnik, potas oraz magnez.